Famílies i escola | El Ciberbullying

Benvolguda AMPA,

 

Ja teniu disponible el dotzè capítol del programa TV “Famílies i escola”, al qual hi col·laborem juntament amb la Diputació de Barcelona, la Xarxa de Comunicació Local i Canal Terrassa. En aquesta ocasió el tema és “El Ciberbullying”. Trobareu l’accés a la nostre web www.fapaes.cat :

 

 

Presentació del programa:

 

El tema d’aquesta setmana és preocupant per la seva incidència, que va en augment, i per les conseqüències devastadores per als qui el pateixen. Parlem del ‘ciberbullying’. Quines similituds i diferències hi ha amb el ‘bullying’ presencial? Ens ho expliquen els nostres experts Gené Gordó, subdirectora general de Suport i Atenció a la Comunitat Educativa de la Generalitat; Joan Martínez, president de l’Associació Espanyola per a la Prevenció de l’Assetjament Escolar, i M. Jesús Comellas, coordinadora de l’Observatori de la Violència a les Escoles.

Ens orienta també l’escriptora Lolita Bosch, autora de ‘La ràbia’, un llibre on explica la seva experiència com a víctima de ‘bullying’ en la seva adolescència. Assistim a dues sessions formatives a instituts per prevenir els casos de ‘ciberbullying’, concretament al Carles Rahola de Girona i al Pere Vives Vich d’Igualada. Aquestes formacions són impartides per la Policia Municipal i els Mossos d’Esquadra, respectivament. Per últim anem a l’institut Mediterrània de Castelldefels per acompanyar algunes famílies a una xerrada sobre els perills d’internet.

 

 

Accediu aquí també directament al programa : 

 

 

  

Després de veure el capítol, ens quedem amb aquests consells/ conclusions: 

§  Hi ha un 10% d’infants i joves que pateixen ‘ciberbullying’. És un fenomen en augment.

§  L’agressor sol ser una persona desorientada i/o amb baixa intel·ligència emocional.

§  El racisme, el masclisme i l’homofòbia estan sovint darrere el ‘ciberbullying’.

§  L’aïllament i la vergonya són els dos grans problemes dels joves afectats.

§  La Generalitat té establerts protocols de detecció i intervenció.

§  Els Mossos d’Esquadra fan una tasca preventiva molt important, a banda de la policial.

§  Acompanyem els fills en l’ús de les xarxes socials i evitem donar-los eines tecnològiques quan encara són massa petits.

§  És important que no tolerem ni l’agressivitat física ni verbal.